Javni ili privatni parking na aerodromu?

Putovanje avionom često zahteva temeljno planiranje, a deo tog plana mora uključivati i odabir parkinga na aerodromu ukoliko do aerodroma stižete svojim automobilom. Neretko se dešava da je najpraktičnije rešenje prilikom putovanja avionom upravo varijanta u kojoj do aerodroma stižete svojim vozilom. 

Međutim, pitanje gde ćete u tom slučaju ostaviti vozilo koje treba da vas sačeka  u povratku može vam zadati glavobolju. Postoje javni i privatni parking prostori, a svaki od njih ima svoje prednosti i mane. Javni ili privatni parking aerodrom, odluka je na vama, ali postoje stvari na koje bi prilikom odabira trebalo da obratite pažnju.

Koji parking odabrati kao najekonomičnije, najpraktičnije, ali i najbezbednije rešenje, pročitajte u nastavku teksta. 


Prednosti korišćenja javnog parkinga


1. Pristupačnost – Javni parking na aerodromu po pravilu je aerodromu i najbliži, što znači da je lako dostupan i najčešće nudi i više nego dovoljno prostora za parkiranje. Putnici mogu brzo pronaći mesto i lako se orijentisati.

Ipak, i privatni parkinzi nalaze se na pristojnoj udaljenosti od aerodroma, pa predstavljaju dovoljno praktično rešenje. Stoga se postavlja pitanje koliko je pristupačnost javnog parkinga legitimni kriterijum. No, sve je stvar izbora i ličnih preferencija.


2. Cena – U velikom broju slučajeva javni parking nudi ekonomske tarife koje su često povoljnija opcija u poređenju sa privatnim parkingom. Ipak, ovo niije pravilo, pa se preporučuje da se, pre odabira parkinga, dobro informišete o cenama, naročito uzimajući u obzir vremenski period tokom kog će vam parking biti potreban, kako biste bili sigurni da ste pronašli najpovoljniju opciju. Ovo je naročito važno ukoliko želite da smanjite ukupne troškove putovanja.


3. Redovno održavanje – Aerodromi najčešće dobro održavaju javne parking prostore, obezbeđujući redovno čišćenje, kao i bezbednost parkiranih vozila. Putnici mogu biti sigurni da će njihova vozila biti dobro čuvana.


4. Shuttle usluge – Javni parking često pruža i besplatne shuttle usluge koje omogućavaju brzo prevoženje putnika do terminala, naročito u slučaju velikih aerodroma, kada ova opcija ima smisla. Ovo dodatno pojednostavljuje putovanje do aerodroma. Ipak, ne nude svi javni parkinzi ovu opciju, niti je ona u svakoj varijanti neophodna, pa pre konačne odluke treba se informisati. Takođe, i brojni privatni parkinzi nude ovu opciju.


Prednosti korišćenja privatnog parkinga


1. Brza usluga – Privatni parking svakako pruža brže i efikasnije usluge, često omogućavajući putnicima i parking u neposrednoj blizini aerodroma, ili prevoz do terminala, što je od velikog značaja kada je putnicima neophodno da za kratko vreme stignu do check-in šaltera.


2. Rezervacije – Mnoge privatne parking kompanije omogućavaju svojim korisnicima unapred rezervaciju parking mesta. Ovo može biti naročito značajno tokom praznika, ili npr. tokom letnjih meseci dok traje sezona godišnjih odmora, kada je pojačan promet putnika na aerodromima, a gužve postaju značajno veće. U ovim periodima pronalaženje parkinga u blizini aerodroma postaje pravi izazov, pa je privatni parking uz opciju rezervacije verovatno najbolje moguće rešenje.


3. Dodatne usluge – Privatni parkinzi vrlo često nude i dodatne usluge poput pranja vozila, punjenja električnih automobila, ili obezbeđivanja posebnih parking mesta za osobe sa posebnim potrebama. Prilikom odabira parkinga, raspitajte se o ovim opcijama kako biste napravili izbor u skladu sa svojim potrebama.


4. Bezbednost – Privatni parking prostori često imaju i dodatne bezbednosne mere, uključujući video nadzor i obezbeđenje, a to za putnike svakako predstavlja dodatnu sigurnost.


U svakom slučaju, izbor parkinga je stvar individualnih potreba svakog putnika. Ukoliko je cena odlučujući faktor, javni parking može biti bolja opcija (mada ni to nije uvek slučaj), dok se za sve ostalo čini da je privatni parking ipak značajno komfornija varijanta, pre svega zbog bezbednije i brže usluge koja se lako prilagođava ličnim potrebama svakog putnika.